Aktualitások

Aktualitások, friss hírek

DIÉTÁS ELLÁTÁS RACIONALIZÁLÁSA

A Hungast csoport, mint szolgáltató értesítése alapján tájékoztatom, hogy speciális táplálkozási igénnyel rendelkező fogyasztóink minél magasabb szintű, biztonságos ellátása érdekében – érvényben lévő szerződésünkkel összhangban - 2021.09.01-től az alábbi fejlesztést, racionalizálást kívánjuk alkalmazni.

Piacvezető szolgáltatóként mi, a Hungast cégcsoportnál a fejlesztést, a teljeskörű szolgáltatások nyújtását folyamatosan szem előtt tartjuk. Ennélfogva az elmúlt időszakban a 37/2014. (IV.30.) EMMI rendeletben (továbbiakban: Rendelet) foglalt diéta szolgáltatási kötelezettségen túlmenő diéta kombinációk is befogadásra, ellátásra kerültek részünkről. Az elmúlt tanévre ezen diéták sokfélesége már olyan mértékűre nőtt, amely vállalása úgy infrastrukturális, mint humán erőforrás oldalról tarthatatlannak bizonyult. A speciális táplálkozási igények kiszolgálása magától értetődően egy rendkívül nagy odafigyelést igénylő, hatalmas felelősséggel járó feladat, amelyben a hibalehetőségeket minden lehetséges eszközzel meg kell próbálni kizárni. Az egyre fokozódó diéta ellátási igényeket - az elérhető legbiztonságosabb szolgáltatás érdekében - 2021.09.01-től az alábbi keretek között áll módunkban biztosítani:

 • a. Allergénmentes ételek: a 1169/2011/EU rendelet II. mellékletében foglalt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok: 1. Glutént tartalmazó gabonafélék, 2. Rákfélék, 3. Tojás, 4. Hal, 5. Földimogyoró, 6. Szójabab, 7. Tej, 8. Diófélék, 9. Zeller, 10. Mustár, 11. Szezámmag, 12. Kén-dioxid, 13. Csillagfürt, 14. Puhatestűek és ezen összetevők eliminációjának kombinációi. Fentieken túlmenő élelmiszer eliminációt nem tudunk vállalni.
 • b.Vegetáriánus étrend: kizárólag ovo-lakto vegetáriánus étrendet tudunk kiszolgálni. A halmentességet – szükség szerint - a diétán belül továbbra is biztosítjuk. Más intoleranciával (lásd: a) pont) ezen diéta típus nem vonható össze. Tehát az allergén eliminációval kombinált vegetáriánus étrendet nem tudjuk vállalni, adott esetben a fogyasztó, vagy gondviselője dönthet, hogy allergénmentes, vagy vegetáriánus étrendet igényel.
 • c. Sertéshúsmentes étrend: elsősorban vallási alapon igényelt és nyújtott szolgáltatás, melyet továbbra is biztosítunk.
 • d. Fruktóz szegény diéta: továbbra is biztosítjuk allergénmentességgel kombinált esetekben is.
 • e. Kötött szénhidrátos étrend: a diétát a következő szénhidrát elosztásban tudjuk vállalni: 30g – 40g – 50g – 60g – 70g – 80g CH. Az egyedi szénhidrát kombinációk miatt, nappali ellátást biztosító (jellemzően oktatási-nevelési) intézmények esetében csak ebéd ellátását vállaljuk.
 • f. Natív cukormentes ill. kalória- és zsírszegény étrend: a jövőben is változatlanul ellátjuk.

Fenti speciális táplálkozási igények ellátása továbbra is túlmutat a Rendeletben foglalt kötelezettségen, ugyanakkor a diétafajták racionalizálása lehetőséget teremt arra, hogy ezen diétás ellátások minőségére nagyobb hangsúlyt fektessünk, az ételkészítést még magasabb szintű kontrollal és a teljes folyamat utókövethetőségével végezzük.

A szolgáltatás biztosításához szükséges Szülői nyilatkozatot, valamint tájékoztatónkat a fentiek értelmében módosítottuk, melyeket ezúton mellékelten megküldök.

A fogyasztók, valamint gondviselőik részéről felmerülő kérdésekben dietetikus kollégáim továbbra is állnak szíves rendelkezésükre.

KÖZIM

Dokumentumok letöltése...


Letölthetőek a 2023.01.01-től érvényes étkezéssel kapcsolatos űrlapok

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata közigazgatási területén a KÖZIM az alap- és középfokú nevelési-oktatási intézményekben biztosítja a hatályos, gyermekek védelméről szóló 1997. évi XXXI. törvény értelmében az iskolai tanítási napokon.

 • általános iskolai tanulók számára a déli meleg főétkezést és két további étkezést. (Iskolai étkeztetésben részesülhet az a tanuló is, aki a napközit nem veszi igénybe. Az étkezések közül az ebéd külön is igényelhető.)
 • középiskolai tanulók esetében az ebédet,
 • a kollégiumi ellátásban részesülők esetében
  • általános iskolai kollégiumban: a napi ötszöri étkezést, ebből a reggeli és vacsora választható.
  • középiskolai és sport kollégiumban a napi háromszori étkezést, ebből a reggeli és vacsora választható.

Tovább az oldalra...